Khamis, 13 Ogos 2009

Kepelbagaian Fungsi Bius

Sering saja orang fikir tentang pembedahan apabila bercakap mengenai bius. Namun begitu bius berfungsi dalam pelbagai aspek yang lebih luas. Ubat bius yang digunakan memiliki banyak jenis dan sediaan. Ada yang membuat bahagian tubuh tidak mempunyai tindak balas hingga membuat tidak sedar. Ia tidak hanya berfungsi untuk membuat orang tidak sedar ketika dibedah, tetapi untuk operasi lain ubat bius juga amat diperlukan.

Bagi anestesi lokal,ia digunakan untuk perawatan kecantikan seperti mencantik bibir, mencantikkan alis, khatan atau sunat kanak-kanak, mencabut gigi geraham terakhir atau gigi berlubang serta merawat luka terbuka yang disertai tindakan penjahitan. Ia adalah bagi menghilangkan rasa di kawasan tertentu yang akan dilakukan tindakan. Anestesi lokal ini bersifat ringan dan biasanya digunakan untuk tindakan yang hanya perlu waktu singkat.

Bagi anestesi regional pula ia adalah suntikan bius pada kawasan yang akan dibedah. Semasa pembedahan dibuat pesakit berada di dalam keadaan sedar, boleh bercakap, mendengar atau melihat sendiri bagaimana pembedahan dijalankan keatasnya tanpa berasa sakit. Contohnya pada tangan,kaki,operasi bedah usus dan wanita yang akan bersalin secara caesarean.

Anestesi umum melibatkan operasi pembedahan yang besar dan memerlukan masa yang panjang contohnya pembedahan jantung,otak dan pembedahan keatas tulang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan